Zorg verstandig organiseren

rolstoel free stockphoto pixabay disabled-1274655_1920

Leden van de raadscommissie Maatschappelijke Ontwikkelingen (die met zorg in hun portefeuille) gingen begin mei langs bij het sociale wijkteam voor Rosmalen, Nuland en Vinkel. Om te horen hoe de stand van zaken daar  nu is, driekwart jaar na het vorige bezoek.

Een interessant gesprek waar twee zaken uitsprongen: de administratieve druk veroorzaakt door de (her)indicaties en de problemen die soms ontstaan als jongeren 18 jaar worden en nog steeds hulp of ondersteuning nodig hebben.

De 18-/18+ kwam opnieuw uitgebreid ter sprake bij de hearing die de commissie MO in juni organiseerde.  Om de werkdruk voor de sociale wijkteams iets te verminderen schreef ik een motie die Patrick Leenders  tijdens de afgelopen raadsvergadering namens GroenLinks (met steun van veel andere partijen) indiende.  

Medewerkers van de sociaal wijkteams bekijken sinds eind vorig jaar welke zorg en ondersteuning inwoners van onze gemeente nodig hebben. Dit ‘indiceren’ gebeurt jaarlijks en brengt veel administratie mee. Het gebeurt nu ook bij burgers waarvan het ziektebeeld helaas in de toekomst niet of nauwelijks zal veranderen en bij burgers die kampen met een levenslange beperking.

Deze overbodige jaarlijkse herindicatie gaat natuurlijk ten koste van de tijd die medewerkers kunnen besteden aan het organiseren van hulp en ondersteuning voor andere inwoners. In plaats van elk jaar zo’n overbodig formeel gesprek te voeren en allerlei formulieren in te vullen kunnen mensen beter zelf eventuele veranderingen aangeven als dat nodig blijkt of die bespreken tijdens  informeel contact met medewerkers van het sociaal wijkteam.

Daarom stelde we voor om voortaan ook indicaties af te geven die vijf of tien jaar geldig zijn. Als redelijkerwijs verwacht kan worden dat die burgers de hulp of ondersteuning die ze nu krijgen langdurig nodig hebben. Alle partijen steunden de motie met dit voorstel . Wethouder Kagie beloofde eind dit jaar met een nieuwe regeling te komen.

 

 

Een gedachte over “Zorg verstandig organiseren

Plaats een reactie